Hovězí kližka je namáhané svalstvo předních a zadních nohou skotu na předloktí a nad kolenem. Zařazuje se do kategorie předního masa, i když je kližka z přední nohy i zadní nohy. Charakteristické pro kližku jsou menší vyrýsované svalové celky s velkým obsahem vazů a šlašitých částí. Z tohoto důvodu je ideální pro přípravu
- dušením a
- pomalým vařením.
Maso, nakrájené na hrubší kostky, spolu s vazovými tkáněmi změkne, zkřehne a pustí šťávu tak potřebnou třeba pro vynikající guláš.
Hovězí maso je maso ze skotu, tzn. jalovic, krav, volků a býků. Obsahuje vysoké množství bílkovin a minerálů. Hovězí maso je také vysoce ceněno všemi, kdo žijí zdravým životním stylem.
Hovězí maso s vysokým obsahem bílkovin a minerálů pochází z masných plemen skotu, kde zejména u mladých zvířat mluvíme o mase vynikající jakosti, jasně červené barvy.
Základním dělením hovězího masa je rozdělení na maso přední a zadní (POZOR - neztotožňuje se s přední a zadní částí zvířete). Přední maso je tvořeno zejména menšími svaly, které v bohaté míře obsahují vazivo a jsou tučnější. Naopak zadní maso je tvořeno většími svaly, které jsou charakteristické svojí libovostí.