Sváteční stůl si zaslouží jen to nejlepší, proto jsme pro vás připravili recept na tradiční velikonoční nádivku s uzeným, která k Velikonocům neodmyslitelně patří.
Co budete potřebovat?
- 300 g uzeného masa (např. uzená vepřová krkovice nebo kýta)
- 5 housek nebo rohlíků (nejlépe den staré)
- 250 ml A2 mléka
- 5 vajec
- 1 cibule, 2 stroužky česneku
- 2 lžíce másla nebo sádla
- Hrnek nasekaných bylinek (petržel, pažitka, mladé kopřivy, medvědí česnek)
- Sůl, pepř, muškátový oříšek podle chuti
Pusťte se do toho:
- Pečivo nakrájejte na kostičky a zalijte mlékem. Nechte chvíli nasáknout.
- Uzené maso nakrájejte na menší kousky.
- Na pánvi osmahněte najemno nakrájenou cibuli a česnek na másle (nebo sádle) dozlatova.
- Oddělte vaječné žloutky a bílky.
- Do větší mísy dejte namočené pečivo, přidejte maso, orestovanou cibulku s česnekem, žloutky, bylinky, sůl, pepř a špetku muškátového oříšku. Vše důkladně promíchejte.
- Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a opatrně vmíchejte do směsi.
- Těsto dejte do máslem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku.
- Pečte při 180 °C asi 35–40 minut, dokud nádivka nezezlátne.
Podávejte nakrájenou na plátky. Chutná výborně jak teplá, tak studená.
Přemýšlíte, čím ještě potěšit rodinu a koledníky, máme pro vás skvělý výběr:
Poctivé uzeniny a klobásy – Chorizo, Sloupnický drsoň a mlsoň, slanina, uzená kýta, krkovice či bůček podle tradiční receptury.
Lahodné pomazánky – Česneková a jemně pikantní papriková na chlebíčky i jednohubky.
Sýry - Sloupnický A2 čerstvý sýr přírodní, bylinkový, kořeněný a nakládaný.
Velikonoční salámy - na našich prodejnách seženete také velikonoční salámy v dárkovém balení, které potěší každého koledníka.
Velikonoční otevírací doba
Na Velký pátek, Velikonoční neděli a pondělí budou naše prodejny zavřené, proto se nezapomeňte zastavit v sobotu 19. dubna, ať máte na Velikonoce vše potřebné.
Přejeme vám krásné a chutné Velikonoce!